Fogpótlások

A különböző kiterjedésű foghiányok pótlásakor célunk a lehető legstabilabb és legtartósabb megoldás elkészítése. A tervezés során a pácienssel megbeszéljük az adott foghiány pótlásának különböző lehetőségeit annak érdekében, hogy a páciens dönteni tudjon, melyik megoldást választja. Minden esetben elsődleges célunk, hogy a lehető legkevesebb egészséges foganyag feláldozásával készítsük el a munkát. Rövid foghiányok esetén pl. a koronák helyett előnyben részesítjük a betéttel rögzülő hidat.

A fogászati korona

A fogászati korona egy a fogra helyezett, az eredeti foghoz nagyon hasonló fogtechnikusok által előállított „fedő”, mely beborítja a fogat azért, hogy kijavítsa annak felszínét és / vagy javítsa annak megjelenését. 

Amikor a koronát a helyére erősítik, teljesen eltakarja a fog látható részét az íny felett.

 

A fogászati korona a következő indikációkban lehet szükséges:

  1. A beteg fogak védelmében (például fogszuvasodás miatt leromlott állapotú fogak esetében).
  2. Törött fogak esetében, vagy akkor, ha fogászati korona segítségével tartunk össze megrepedt fogakat.
  3. Fogászati hidak tartóelemeként használjuk.
  4. Eltorzult vagy elszíneződött fogak takarására.
  5. Fogászati implantátumra helyezve fogpótlásként funkcionál.

Fémmentes koronák, betétek

A végleges koronák készülhetnek fémből, porcelán és fém kombinációjából, kizárólag porcelánból, vagy műgyanta alapon.

 

A fémből készült koronák készülhetnek arany, vagy egyéb fémötvözetből. Összehasonlítva más fogpótlásokkal, ennél az eljárásnál kell a legkevesebb foganyagot eltávolítani a fog előkészítése során. A fémből készült pótlások jól funkcionálnak magas rágó- és harapóerőt biztosítanak, és talán a legtartósabbak. Az árukat tekintve meglehetősen olcsóak. Legnagyobb hátrányuk a fémes szín.

A porcelán és fém kombinációjával készült koronák színe hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához (ellentétben a fémből készült felépítményekkel). A teljesen porcelánból készült koronák mellett, talán ez adja a legtermészetesebb megjelenést. Hátránya, hogy néha a porcelán alatt lévő fém réteg idővel láthatóvá válik (legtöbbször egy sötétebb árnyalatú vonalként az íny környékén, ha az íny sorvadni kezd).

Az all-resin, vagy műgyanta alapú koronák a legolcsóbbak, de ezek könnyen kopnak a használat során és sokkal hajlamosabbak a törésre, mint a porcelán felépítmények.

A tisztán kerámiából vagy porcelánból készült fogászati koronák biztosítják a legtermészetesebb színt és megjelenést, valamint a legalkalmasabb azoknak is, akik fémallergiában szenvednek, vagy attól tartanak. És bár nem olyan erősek, mint a porcelán és fém kombinációjával készült fogászati munkák, ez a tisztán kerámiából készült korona lehet a legjobb alternatíva a frontfogak pótlására.

 

Betét (Inlay)

A fogkorona nagy részét érintő szuvasodások kezelésekor, régi nagy tömések cseréjekor esetenként annyira kevés egészséges foganyag marad, hogy a fogat már nem lehet töméssel helyreállítani. Ebben az esetben tartós megoldást jelenthet az ún. betét készítése. Ez lényegében egy olyan tömés, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, a fogorvos pedig beragasztja. Előnye, hogy helyreállítható a fog anatómiai formája, a meggyengült fogat védi az őt érő erőhatásokkal szemben. A betéteket aranyból vagy esztétikus (fogszínű) anyagból készítjük.


 

A fogászati inlay és onlay (betét) a közepesen roncsolódott hátsó fogak kezelésére szolgál. Használatuk akkor indokolt, ha már nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű maradék foganyag ahhoz, hogy hagyományos fogtömést alkalmazzunk, de még nem akkora a károsodás, hogy fogászati korona felhelyezése volna szükséges. Használhatóak baleset során széttört, vagy megrepedt fogak javítására, illetve fogszuvasodás következményeként leromlott fogak gyógyítására is. Az inlay és onlay betétek általában porcelánból, kompozitból, vagy aranyból készülnek, e miatt a magas esztétikai érték miatt, gyakran használjuk őket régi amalgámtömések cseréjéhez is azoknál a pácienseknél, akik még exkluzívabb mosolyra vágynak, vagy még erősebb, fogszínű tömésekre.

Az úgynevezett „indirekt tömések” a hagyományos tömésekkel ellentétben, egy fogtechnikai laboratóriumban készülnek, behelyezésük két fogorvosi vizitet igényel. 

Az indirekt tömések típusai:

 

  1. Az inlay esetében a teljes felépítmény a fogban kialakított üregben helyezkedik el a fog rágófelszínén.
  2. A onlay megoldás szerkezetileg sokkal kiterjedtebb, mint az inlay, egy vagy több üreget fedve helyezkedik el, ezért nevezik részleges koronának is.

 

Implantáció

Implantáció során sebészi úton műgyökeret ültetnek be, melyre második lépésben fogpótlás készül.  Elsődleges célja, hogy stabilabb fogpótlás készülhessen, mint ami csak a maradék fogak felhasználásával érhető el. Másik célja, hogy a hiány melletti egészséges fogak lecsiszolása nélkül pótolhassuk a hiányzó fogakat. A műgyökerek behelyezése után 4-6 hónappal, a csontosodási folyamat lezajlása után készül el a végleges fogpótlás.

Az implantátum közvetlenül kapcsolódik az ínyhez és az alatta lévő csonthoz, és megfelelő feltételek mellett egy egész életen át szolgálhat. 

A fogászati implantátum ideális választás azoknak az egyébként jó általános orális állapotban lévő betegeknek, akik fogágybetegség, baleset, vagy más egyéb okból vesztették el fogukat, fogaikat. Olyan természetes érzést és megjelenést biztosít, hogy Ön elfelejtheti, hogy valaha foghiánnyal küzdött!

Implantátum behelyezése:

Először az implantátum vagy implantátumok  kerülnek behelyezésre, melyek úgy néznek ki, mint egy csavar, vagy henger. A következő 2-6 hónapban az implantátum és a csont összeforr, ez képezi majd a tartóelemét a pótolt fognak / fogaknak. Ez alatt az idő alatt egy ideiglenes fogpótlás helyettesítheti a hiányzó fogat, hidak esetében a fogakat.

A csontosodási folyamat lezajlása után az implantátumra egy korona, vagy híd kerül, melyet az Ön fogorvosa fogtechnikus szakember közreműködésével készít el. Rövid idő múltán tapasztalhatja, hogy visszanyerte eredeti mosolyát, nincs gondja a beszéddel vagy a rágással. Olyan természetes érzést tapasztalhat, hogy elfelejtheti, valaha volt foghiányát.